Kerettörténet

Történetünk a honfoglalást megelőző években játszódik. Kevesen tudják, de a Hétmagyarok mellett volt egy nyolcadik törzs is, a másik héthez képest nem túl nagy létszámmal rendelkező SUTTYÓK, akiket azzal bízott meg Álmos vezér, hogy legyenek ők az előőrs, derítsék fel, hogy milyen is az élet a kiszemelt újhaza, a Kárpát-medence berkein belül.

A suttyó törzs Herót és Mogul törzsfők vezetésével meg is érkezett eme csodás tájra, és birtokba vettek egy nem túl nagy területet a Tiszántúlon, a mai Nyírség és a Hajdúság vidékén. Kényelmesen berendezkedtek, szállást foglaltak, és megkezdték a felderítést a saját új lakóhelyük környezetében.

Ennek során találkoztak morvákkal, ruszokkal, frankokkal, bizánciakkal, meg még egy rakás egyéb náció képviselőivel, és minden egyes találkozás újabb kalandokat, fontos tanulságokat és regénybe illő fordulatokat jelentett a törzs egyébként sem unalmas életében.

Hogy mitől nem unalmas a suttyó törzs élete? Hát attól, hogy az ő sajátságos világukban is jelen van az ármány és a szerelem, a buja szexuális kalandok, a vérre menő csatározás és a legvadabb harci próbatételek, egyszóval mindaz, ami egy IX. századi közösség mindennapjait jellemezheti.

Ezenfelül a suttyók a kalandozásaik során elnyargalnak nyugatra, és közben rendkívül élvezik, hogy a haditechnikai fölényükkel meghátrálásra és megadásra kényszeríthetnek bármilyen hatalmat, ráadásul ezen kalandjaik mind-mind gazdagítják az eme blogban megörökített dicsőséges krónikájukat.

A történetnek fontos eleme, hogy az újhazában való letelepedés után Mákony, a suttyók táltosa érdekes felfedezést tett. Rájött, hogy a Kárpát-medencében honos gyümölcsfák terméséből különleges italt lehet főzni. A csodás nedűt  szittyónak nevezte el, de magában néha varázsitalnak tekinti, és legfőképp arra használja fel, hogy a segítségével olyasfajta révületbe essen, amelynek során képes akár a jövőbe is látni.